Dels orígens a l'actualitat

L'antic Clavé

A finals dels anys 20, el que avui coneixem com a Teatre Clavé era l’antic Cinema Clavé. Durant aquests anys el Sindicat Cercle Agrícola de Tordera hi va dur a terme algunes reformes i va inaugurar el local. Les representacions teatrals a càrrec tant d'entitats i escoles del municipi com de companyies professionals, convivien amb la utilització de l’equipament com a escola privada, que funcionà aproximadament des del 1930 fins al 1935.

Durant la Guerra Civil (1936 – 1939), els sindicats CNT i FAI s'apoderen del recinte i l’anomenen Cinema Popular. Més endavant i fins a finals dels 50, cada diumenge a la tarda s’hi feien projeccions de cinema i a la nit, sessions de ball. Al 1983 l’ajuntament de Tordera compra l’equipament per 13 milions de pessetes. Poc temps després, el 30 d’abril de 1988, davant l'estat d'amenaça de ruïna, l’edifici és enderrocat.


La construcció del nou equipament

El 23 de desembre de 1987 el ple de l’Ajuntament de Tordera aprovava convocar un concurs d'idees per a la redacció del que esdevindria l'espai escènic municipal.

Les obres del nou Teatre Clavé s’inicien el juny de 1991, poc després que l’aleshores ministre de cultura, Jordi Soler Tura, fes la col·locació simbòlica de la primera pedra de l’equipament el 26 d’abril d’aquell mateix any. El nou equipament s’erigeix al bell mig del nucli urbà, al solar que antigament havia acollit el Cinema Clavé. De fet, el nom actual recull un fragment de la història del recinte previ.La inauguració del Teatre Clavé

L’edifici del Teatre Clavé es va inaugurar en dues fases. El 26 d'abril de 1998 va obrir parcialment, amb la presència de Miquel Martí i Pol i un any més tard, el 25 d'abril de 1999, l'equipament va ser inaugurat oficialment, així com també la plaça i l'escultura dedicada al poeta, just al davant de l'equipament.

Amb tot, des del 1992, per començar a donar vida al que més endavant seria el Centre de Formació Artística, es van crear les aules de teatre, música, dansa i belles arts, ubicades aleshores al recinte de Can Comaleres. Era l’inici del projecte humà que donava i continua donant sentit a l’obra arquitectònica.
FOTOGRAFIES: Història Gràfica de Tordera (1880 - 1980) i Teatre Clavé


CONTACTE
TEATRE CLAVÉ Plaça de Miquel Martí i Pol s/n 08490 Tordera Tel. 93 765 05 72 clave@teatreclave.cat Política de privacitat
Facebook Youtube Twitter Issuu RSS